lørdag 26. september 2015

Athen - pulserende by med store kontraster

Akropolis
Vår aller første høstferie! Og vi har tatt turen til Hellas. Med avreise med pysjamasflyet kl. 0600 fra Kjevik via København til Athen kan vi trygt si at vi har fått mye ut av dagen.

Vi reiser sammen med "the Klækkens", og for oss er det veldig hyggelig (og litt spennende) og reise på ut i verden sammen med en annen familie. Småfolket i begge familier er på samme alder, og har allerede funnet tonen. Så dette blir gull for både små og voksne :).


Kontraster 

Vi startet ferien med en overnatting i Athen. Først og fremst fordi det er lavsesong og dårligere med fergeforbindelse ut til øyene. Men også fordi vi reiser på ferie i et område som i disse dager er preget av store kontraster og tusenvis av tragiske skjebner. Med alle flyktingene som kommer til Hellas er det vanskelig å "bare" være turist. Vi bestemt oss derfor for å ta med oss så mye ekstra bagasje vi hadde mulighet for, slik at vi kunne gi klær, sko og diverse til de flyktningene vi møter.

På kvelden stablet vi unger, kofferter og sekker med klær og utstyr i to taxier og kjørte til Victoria Square. På forhånd hadde vi fått vite at mange av flyktningene fra Afganistan hadde samlet seg her i påvente av papirer og muligheter for å reise videre. Disse flyktningene har laveste prioritet, og har også vært lengst på "veien" og har stort behov for klær, sko m.m. En liten samtale med resepsjonisten på hotellet vårt gjorde at vi fant ut at det var trygt å dra hit også etter mørkets frembrudd, men vi valgte å betale taxisjåførene for å vente på oss mens vi delte ut det vi hadde med. Vi har ikke tatt noen bilder fra dette, men alt vi hadde med ble mer eller mindre revet bort. Størst behov var det for sko, tannbørster og andre hygieneartikler. Det var en sterk opplevelse å se hele familie ligge på tepper rundt i denne lille parken. Det har vært store regnskyll over Athen den siste tiden, og noen (myndighetene??) har kommet med provisoriske telt som flyktningene kan søke ly i. Det var sterke inntrykk, men en reality check for alle i forhold til hvor utrolig privilegerte vi er som bor i Norge. Småfolket synes det var litt skremmende, spesielt fordi de ble dyttet bort av alle flyktningene som ønsket å sikre seg noe av det vi hadde med oss. Men vi opplevde ikke på noe tidspunkt situasjonen som truende, og alle var veldig vennlige og hyggelige. Noe som er beundringsverdig i den fortvilte situasjonen de befinner seg i.

Akropolis "by night" 


Akropolis 

Oppholdet i Athen var ikke bare besøk til Victoria Square. Det var også et hyggelig gjensyn med en pulserende storby, god mat, hyggelige folk og spennende kultur. Eldstemann har hatt om gresk mytologi og historie på skolen, så det var veldig spennende å besøke Akropolis. Ikke kanskje akkurat når det sto på - da var det trøtte tryner i bevegelse. Men da vi var vel tilbake på hotellet og skulle oppsummere dagen, var det besøket på Akropolis som kom opp som nr. 1 av dagens opplevelser :). Stas var det også at vi hadde et bittelite vindu på hotellrommet som gav oss førsteklasses utsyn til Akropolis "by night". Flott syn!

Athen er en spennende by. Her kan vi gjerne reise tilbake, dog kanskje ikke nødvendigvis med småfolk. Men skal dere på øyhopping og reiser via Athen, så er det verdt å ta en stopp. Byen har masse spennende kultur å by på. I tillegg kryr det av hyggelige kafeer, restauranter og barer. Vi bodde mer eller mindre midt i Plaka, som er gamlebyen og ikke minst det mest populære området for turister å besøke. Men på vei ned fra Akropolis tok Sørvig en litt annen sving (som vanlig optimistiske i forhold til å være lokalkjent), og da havnet vi et veldig fint område hvor det så ut som mange av grekerne hygget seg i svale kveldstimer. Så dersom man våger å bevege seg litt utenfor de vanligste turistområdene er det mye spennende å se.

Vi skal også en sving innom Athen på hjemreisen, så det blir fint. Men nå setter vi kursen ut mot Paros - et gjensyn vi gleder oss til alle sammen.

No pictures! 

Pictures please! 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar